ეგ­ზო­ტი­კუ­რი კერ­ძე­ბი, რომ­ლე­ბიც ქარ­თ­ვე­ლებს ძა­ლი­ან მოს­წონთ
font-large font-small
ეგ­ზო­ტი­კუ­რი კერ­ძე­ბი, რომ­ლე­ბიც ქარ­თ­ვე­ლებს ძა­ლი­ან მოს­წონთ
ბა­ტო­ნი ნუგ­ზა­რი წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში მუ­შა­ობ­და შეფ-მზა­რე­უ­ლად და კარ­გად იცის ჩვე­ნი მო­სახ­ლე­ო­ბის გე­მოვ­ნე­ბა:


ვინ იცის, მსოფ­ლი­ო­ში რამ­დე­ნი უჩ­ვე­უ­ლო და უც­ნა­უ­რი კერ­ძი არ­სე­ბობს: დე­და­მი­წის სხვა­დას­ხ­ვა კუთხე­ში სი­ა­მოვ­ნე­ბით მი­ირ­თ­მე­ვენ გვე­ლის ხორცს, ალი­გა­ტო­რის სო­სისს თუ ბა­ყა­ყის თა­თე­ბი­სა­გან დამ­ზა­დე­ბულ სხვა­დას­ხ­ვა "ნუგ­ბარს". ქარ­თ­ვე­ლე­ბი ამ მხრივ კონ­სერ­ვა­ტი­უ­ლე­ბი ვართ - ასე­თი დე­ლი­კა­ტე­სე­ბის გა­სინ­ჯ­ვას ცო­ტა თუ ისურ­ვებს, თუმ­ცა ეგ­ზო­ტი­კუ­რი კერ­ძე­ბის მოყ­ვა­რუ­ლე­ბი ჩვენს ქვე­ყა­ნა­შიც ცხოვ­რო­ბენ. რო­მელ უცხო კერ­ძებს აგე­მოვ­ნე­ბენ ყვე­ლა­ზე ხში­რად ჩვენს რეს­ტორ­ნებ­ში? - ამის გარ­კ­ვე­ვა­ში ერთ-ერ­თი რეს­ტორ­ნის დი­რექ­ტო­რი, ნუგ­ზარ მა­ჭა­რაშ­ვი­ლი დაგ­ვეხ­მა­რა. ბა­ტო­ნი ნუგ­ზა­რი წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში მუ­შა­ობ­და შეფ-მზა­რე­უ­ლად და კარ­გად იცის ჩვე­ნი მო­სახ­ლე­ო­ბის გე­მოვ­ნე­ბა:


მი­სი უდი­დე­ბუ­ლე­სო­ბა "ცე­ზა­რი"

- "სა­ლა­თა "ცე­ზა­რი" დღეს მსოფ­ლი­ო­ში ყვე­ლა­ზე ცნო­ბი­ლი კერ­ძია და დი­დია მას­ზე მოთხოვ­ნა. ის ჩვენს ქვე­ყა­ნა­შიც ძალ­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლია. "ცე­ზარს" თით­ქ­მის ყვე­ლა რეს­ტო­რან­ში ამ­ზა­დე­ბენ, თუმ­ცა ბევ­რ­გან ამა­ხინ­ჯე­ბენ. ზოგს ჰგო­ნია, რომ ამ სა­ლა­თა­ში აუცი­ლებ­ლად უნ­და იყოს კიტ­რი და პო­მი­დო­რი, მაგ­რამ ასე არ არის. ამ კერ­ძის ავ­ტო­რი იტა­ლი­ე­ლი ცე­ზარ კარ­დი­ნია, რო­მე­ლიც პირ­ვე­ლი მსოფ­ლიო ომის შემ­დეგ თა­ვის ძმას­თან ერ­თად ამე­რი­კა­ში გა­ემ­გ­ზავ­რა და მა­ლე პა­ტა­რა სას­ტუმ­რო და რეს­ტო­რა­ნი გახ­ს­ნა. კარ­დი­ნის სას­ტუმ­რო სა­ხელ­მ­წი­ფოს საზღ­ვარ­თან, სან-დი­ე­გო­დან ოცი კი­ლო­მეტ­რის მო­შო­რე­ბით მდე­ბა­რე­ობ­და. 1924 წლის 3 ივ­ლისს კარ­დი­ნის რეს­ტო­რან­ში ჰო­ლი­ვუ­დის ვარ­ს­კ­ვ­ლა­ვებ­მა მო­ი­ყა­რეს თა­ვი. მოგ­ვი­ა­ნე­ბით მათ საკ­ვე­ბი შე­მო­აკ­ლ­დათ, ახ­ლო­მახ­ლო მა­ღა­ზი­ე­ბი კი და­კე­ტი­ლი აღ­მოჩ­ნ­და. რეს­ტორ­ნის სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში მხო­ლოდ კვერ­ცხი, ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, სა­ლა­თის ფოთ­ლე­ბი, თეთ­რი პუ­რი, ვორ­ჩეს­ტე­რის სო­უ­სი, ყვე­ლი პარ­მე­ზა­ნი და ნი­ო­რი დარ­ჩე­ნი­ლი­ყო. ცე­ზარ კარ­დი­ნიმ ამ ინ­გ­რე­დი­ენ­ტე­ბის­გან თა­ვის სტუმ­რებს უგემ­რი­ე­ლე­სი კერ­ძი მო­უმ­ზა­და და მი­არ­თ­ვა. ასე და­ა­გე­მოვ­ნეს ჰო­ლი­ვუ­დის ვარ­ს­კ­ვ­ლა­ვებ­მა სა­ლა­თა, რო­მელ­მაც მა­ლე დი­დი პო­პუ­ლა­რო­ბა მო­ი­პო­ვა და მთელ მსოფ­ლი­ო­ში გავ­რ­ცელ­და. 1953 წელს, პა­რიზ­ში, "ცე­ზა­რი" სა­უ­კე­თე­სო ამე­რი­კულ კერ­ძად აღი­ა­რეს უკა­ნას­კ­ნე­ლი 50 წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში. დღეს­დღე­ო­ბით "ცე­ზა­რის" უამ­რა­ვი ვა­რი­ან­ტი არ­სე­ბობს. თა­მა­მად შე­იძ­ლე­ბა ით­ქ­ვას, რომ ამ კერძს ყვე­ლა მზა­რე­უ­ლი თა­ვი­სი გე­მოვ­ნე­ბით ამ­ზა­დებს, თუმ­ცა უმე­ტე­სო­ბა ფიქ­რობს, რომ ცე­ზა­რის კლა­სი­კუ­რი რე­ცეპ­ტი არ უნ­და და­მა­ხინ­ჯ­დეს.
GzaPress
კრე­ვე­ტე­ბი სო­ი­ის სო­უს­თან ერ­თად

- კრე­ვე­ტებ­ზე მოთხოვ­ნა მას შემ­დეგ გა­ი­ზარ­და, რაც სა­მარ­ხ­ვო რა­ცი­ონ­ში იქ­ნა დაშ­ვე­ბუ­ლი. ეს გემ­რი­ე­ლი ზღვის პრო­დუქ­ტი სა­სარ­გებ­ლოა ადა­მი­ა­ნის ჯან­მ­რ­თე­ლო­ბის­თ­ვის, მის­გან გა­მოც­დი­ლი მზა­რე­უ­ლე­ბი უამ­რავ სა­ინ­ტე­რე­სო კერძს ამ­ზა­დე­ბენ. ქარ­თ­ველ მომ­ხ­მა­რე­ბელს ძა­ლი­ან მოს­წონს კრე­ვე­ტე­ბის­გან დამ­ზა­დე­ბუ­ლი ცხე­ლი კერ­ძე­ბიც და სა­ლა­თე­ბიც, თუმ­ცა ჩვენ­ში ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლი გრილ­ზე შემ­წ­ვა­რი კრე­ვე­ტე­ბია, რო­მელ­საც სო­ი­ის სო­უს­თან ერ­თად ყვე­ლა სი­ა­მოვ­ნე­ბით მი­ირ­თ­მევს.

პი­ცა - იტა­ლი­უ­რი სა­ოც­რე­ბა

- პი­ცა იტა­ლი­უ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლოს მშვე­ნე­ბა და იტა­ლი­ის სა­ვი­ზი­ტო ბა­რა­თია. ის თავ­და­პირ­ვე­ლად ღა­რი­ბე­ბის საკ­ვე­ბად იყო მიჩ­ნე­უ­ლი და მა­ღა­ლი ფე­ნის წარ­მო­მად­გე­ნელ­თა რა­ცი­ონ­ში სა­ერ­თოდ არ შე­დი­ო­და. რო­გორც ჩანს, თავ­და­პირ­ვე­ლად პი­ცა ძალ­ზე მო­ხერ­ხე­ბულ­მა ადა­მი­ან­მა მო­ამ­ზა­და: პუ­რის პა­ტა­რა ნაჭ­რით, პო­მიდ­ვ­რით, ნივ­რით, ზე­თი­თა და მომ­ც­რო თევ­ზით ადა­მი­ა­ნი ვერ და­ნაყ­რ­დე­ბა, მაგ­რამ თუ ამ ყვე­ლა­ფერს თავს ერ­თად მო­უყ­რის, გემ­რი­ე­ლი სა­დი­ლიც ექ­ნე­ბა და დიდ სი­ა­მოვ­ნე­ბა­საც მი­ი­ღებს. დღეს პი­ცა ერთ-ერ­თი ყვე­ლა­ზე ცნო­ბი­ლი და პო­პუ­ლა­რუ­ლი საჭ­მე­ლია დე­და­მი­წა­ზე. პი­ცის უამ­რა­ვი სა­ხეს­ხ­ვა­ო­ბა არ­სე­ბობს, მაგ­რამ მათ­გან ყვე­ლა­ზე ცნო­ბი­ლია "მარ­გა­რი­ტა", რო­მე­ლიც, გად­მო­ცე­მით, იტა­ლი­ის მე­ფე უმ­ბერ­ტო I-ის მე­უღ­ლის, დე­დო­ფალ მარ­გა­რი­ტას პა­ტივ­სა­ცე­მად შე­იქ­მ­ნა.

სუ­კის სტე­ი­კი

- სტე­ი­კი და­სავ­ლეთ­ში ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლი საკ­ვე­ბია. რაც შე­ე­ხე­ბა ქარ­თ­ვე­ლებს, მათ სის­ხ­ლი­ა­ნი სტე­ი­კი არ უყ­ვართ, თუმ­ცა წვნი­ა­ნი სტე­ი­კი ჩვენს მო­სახ­ლე­ო­ბა­შიც დი­დი მო­წო­ნე­ბით სარ­გებ­ლობს. პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლი მზა­რე­უ­ლის ხე­ლით შემ­წ­ვარ სტე­იკს სულ სხვა გე­მო აქვს, ვიდ­რე ოჯა­ხურ პი­რო­ბებ­ში მომ­ზა­დე­ბულს.

ბიფ­ს­ტ­რო­გა­ნო­ვი
- ბიფ­ს­ტ­რო­გა­ნო­ვი რუ­სი მზა­რე­უ­ლი გახ­ლ­დათ, რო­მელ­მაც ეს უგემ­რი­ე­ლე­სი საჭ­მე­ლი გა­მო­ი­გო­ნა. კა­რაქ­ში მო­შუ­შუ­ლი სა­ქონ­ლის სუ­კი და ხახ­ვი ამ კერძს გა­ნუ­მე­ო­რე­ბელ არო­მატს ანი­ჭებს, ხო­ლო შა­ვი პილ­პი­ლი და არა­ჟა­ნი კი­დევ უფ­რო პი­კან­ტურ­სა და მიმ­ზიდ­ველს ხდის.
კი­ე­ვუ­რი კატ­ლე­ტი
- კი­ე­ვურ კატ­ლეტს ქათ­მის ფი­ლე­თი ამ­ზა­დე­ბენ. ეს საკ­მა­ოდ რთუ­ლი მო­სამ­ზა­დე­ბე­ლი კერ­ძია, რო­მე­ლიც მზა­რე­უ­ლის დიდ ოს­ტა­ტო­ბა­სა და ცოდ­ნას მო­ითხოვს. ამ რამ­დე­ნი­მე წლის წინ, რეს­ტო­რან "ევ­რო­პა­ში" მთე­ლი დღის გან­მავ­ლო­ბა­ში 200-300 ცა­ლი კი­ე­ვუ­რი კატ­ლე­ტი იყი­დე­ბო­და.

შა­ურ­მა
- სწრა­ფი კვე­ბის ობი­ექ­ტებ­ში მომ­ზა­დე­ბუ­ლი შა­ურ­მა მო­სახ­ლე­ო­ბა­ში ძალ­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლია. სიტყ­ვა "შა­ურ­მა" თურ­ქუ­ლი წარ­მო­შო­ბი­საა და ქარ­თუ­ლად "მოტ­რი­ა­ლეს" ნიშ­ნავს. ეს არის ახ­ლო აღ­მო­სავ­ლეთ­ში შექ­მ­ნი­ლი კერ­ძი, რო­მელ­საც ცეცხ­ლ­ზე მოტ­რი­ა­ლე, შამ­ფურ­ზე აც­მუ­ლი და სა­ნე­ლებ­ლე­ბით გა­ჯე­რე­ბუ­ლი ხორ­ცის წვრი­ლი ნაჭ­რე­ბის­გან ამ­ზა­დე­ბენ. ხორ­ცი შე­იძ­ლე­ბა იყოს ცხვრის, ქათ­მის, ან სა­ხედ­რის. შა­ურ­მა მარ­ტო სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში კი არა, ევ­რო­პა­შიც ძალ­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლია. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ექი­მე­ბი და დი­ე­ტო­ლო­გე­ბი მას ჯან­საღ საკ­ვე­ბად არ მი­იჩ­ნე­ვენ, გერ­მა­ნი­ა­სა და სხვა ევ­რო­პულ ქვეყ­ნებ­ში სა­შა­ურ­მე­ე­ბი თით­ქ­მის ყო­ველ ნა­ბიჯ­ზეა გახ­ს­ნი­ლი.

უსა­მარ­თ­ლოდ მი­ვიწყე­ბუ­ლი სუ­ში

- ეს ტრა­დი­ცი­უ­ლი იაპო­ნუ­რი კერ­ძი წლე­ბის წინ საკ­მა­ოდ პო­პუ­ლა­რუ­ლი იყო. ტრა­დი­ცი­უ­ლი იაპო­ნუ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლო სუ­შის გა­რე­შე წარ­მო­უდ­გე­ნე­ლია. სიტყ­ვა "სუ­ში" პირ­და­პი­რი მნიშ­ვ­ნე­ლო­ბით მჟა­ვეს ნიშ­ნავს. სუ­შის სულ რა­ღაც 100 წლის ის­ტო­რია აქვს. XIX სა­უ­კუ­ნის ბო­ლოს, იაპო­ნელ შეფ-მზა­რე­ულს, სა­ხე­ლად იოჰე­ის, თვე­ე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში შე­ნა­ხუ­ლი თევ­ზის მკვეთ­რი სუ­ნი მოჰ­ბეზ­რ­და და კლი­ენ­ტებს უმი თევ­ზი შეს­თა­ვა­ზა, სწო­რედ აქე­დან და­იწყო სუ­შის ის­ტო­რია. სუ­შის სამ­შობ­ლოდ სამ­ხ­რეთ-აღ­მო­სავ­ლეთ აზი­ას მი­იჩ­ნე­ვენ. დღეს თბი­ლის­სა და სა­ქარ­თ­ვე­ლო­ში აღარ არის ისე მოთხოვ­ნი­ლე­ბა სუშ­ზე, რო­გორც თავ­და­პირ­ვე­ლად იყო, თუმ­ცა ერ­თე­უ­ლე­ბი მას მა­ინც უკ­ვეთენ და სი­ა­მოვ­ნე­ბით მი­ირ­თ­მე­ვენ.


ხა­თუ­ნა ჩი­გო­გი­ძე
ბეჭდვაელფოსტა
კომენტარები (2)
05.01.2018
ზემოთ დასახელებულ საჭმელთაგან არცერთი არ გამისინჯავს და არც ვაპირებ რადგან: პიცას ხაჭაპური მირჩევნია,სისხლიან სტეიკს წალამზე შემწვარი სუკის მწვადები, სუშს შემწვარი კეფალი, კიევური კატლეტი მართალია არ გამისინჯავს მაგრამ ვფიქრობ კარგი უნდა იყოს,ცეზარს შესუნელებული (ნიგვზით) კიტრი და პომიდორი მირჩევნია,კრევეტების დანახვაც კი მზარავს და ბოლოს ინდაურის საცივზე გემრიელი მსოფლიოში არაფერი მეგულება.
ლია
05.01.2018
ბიფსტროგანოვი მზარეული კი არ იყო, არამედ რუსი გრაფი სტროგანოვი, ბიფ ინგლისურად ძროხის ხორცია, რამეს რომ წერთ არ უნდა გადაამოწმოთ?
ინგა
ამ კატეგორიის სხვა სიახლეები
დედაქალაქის მერი კახა კალაძე და მისი უმშვენიერესი მეუღლე, ანუკი არეშიძე მეოთხე ბავშვის მოლოდინში არიან.
მართალია პრინც ჰარისა და მეგან მარკლის ქორწილი უკვე გაიმართა, თუმცა არ წყდება საზოგადოების ინტერესი სამეფო ოჯახისა და "ახალგამომცხვარი" ცოლ-ქმრის მიმართ.
"რთული ცხოვრება მქონდა, 14 წლიდან ვმუშაობდი სოფელში - ვინმეს ხილი ჰქონდა მოსაკრეფი თუ შეშა ჰქონდა დასატვირთი, მივდიოდი"
ნანუკა ჟორჟოლიანი ბოლო პერიოდში შესაშურ ფორმაში ჩადგა. ტელეწამყვანი სხვადასხვა პერიოდში დიეტებით ებრძოდა ჭარბ წონას, თუმცა ზედმეტი კილოგრამების დაკლებასთან ერთად, მიღებული შედეგის შენარჩუნება არანაკლებ მნიშვნელოვანია.
ოჯახშექმნილი ქალები ხშირად აღნიშნავენ, რომ წლების შემდეგ მეუღლეების მხრიდან ვერ გრძნობენ ისეთ ყურადღებასა და მზრუნველობას, როგორც ეს ხდებოდა თუნდაც შეყვარებულობის პერიოდში. იმის გასარკვევად, თუ როგორ ანებივრებენ ქართველი მამაკაცები ცოლებს, სოციალურ ქსელში პატარა გამოკითხვა ჩავატარეთ.
მსახიობმა თამუნა აბშილავამ "ჩემი ცოლის დაქალებში" მაჭანკლის პერსონაჟით მაყურებლის ყურადღება და დიდი მოწონება დაიმსახურა.
მერაბი ყოფილი მძღოლია. მამამისიც მძღოლი იყო და ბაბუამისიც, ამიტომ როცა სკოლის დამთავრებისთანავე საქალაქთაშორისო ავტობუსზე მოინდომა მუშაობა, არავის გაჰკვირვებია.
აღარ ვაპირებ "საიდუმლო სანტას" თავი გავაბითურებინო
მე­გობ­რო­ბით დაწყე­ბუ­ლი ურ­თი­ერ­თო­ბა წლის ბო­ლოს შე­იძ­ლე­ბა ქორ­წი­ნე­ბის შან­სებ­ში გა­და­ი­ზარ­დოს
კვირის სიახლეები
"ასე უჭირს ერს და ბერს, რომ 11-სულიანი ოჯახი ქუჩაში არ დავტოვოთ?!"
მამა ათანასეს დახმარება სჭირდება
2526 კომენტარი
სპორტსმენი იატაკქვეშეთიდან
ხელოვნების რანგამდე აყვანილი სპორტის სახეობა, რომელიც ცხოვრების წესს გიცვლის
2654 კომენტარი
"ქალს სათქმელს ეტყვი, კაცს კი უნდა გაულაწუნო"
რით დაიმსახურა ორმა მამაკაცმა ასმათ ტყაბლაძისგან სილის გაწნა
0 კომენტარი
"ფრაზა "შენ უფრო ჩაცმული ხარ", ჩვენს სახლში ხშირად ისმის"
ნინო მუმლაძის თავს გადახდენილი მხიარული ამბები
1 კომენტარი
"გაუნათლებელი ადამიანი ყველა დროში საცოდავად გამოიყურება"
ია სუხიტაშვილი შვილებსა და საკუთარ თვისებებზე
1 კომენტარი
"ზოგჯერ ჯიბეში სამგზავრო ფულიც არ მქონია"
რა ბიზნესი წამოიწყო ნინი ონიანმა
0 კომენტარი
სახსრებში მამტვრევს. ალბათ ბედნიერების ნიშანია.
LIFE
ფერწერაში ამღერებული ქართული ქორეოგრაფია, ფრესკები, ჩუქურთმა
ქალი, რომელმაც მსოფლიოს თანამედროვე ქართული ფერწერის სიძლიერე გააცნო
0 კომენტარი
ტრამვაის ქვეშ მოყოლილი გოგონას ამბავი
"მართლა ძალიან საშინელი სანახავი ვიყავი და ხალხმა უკან დაიხია"
2432 კომენტარი
"პირველი გასროლისას ადრენალინის უდიდეს მოზღვავებას გრძნობ"
ტანკი "წიქარა" და ტანკისტების "ნათლობა"
1218 კომენტარი
"იმ მოტივით, რომ "რაღაც იქნება", საქართველოდან არ წამოხვიდეთ"
ავსტრიაში მცხოვრები წარმატებული ქართველი და მისი რობოტები
1201 კომენტარი